Otte bokse til mental sundhed

I seneste episode af Rollemodellerne taler jeg med Henrik Werdelin om, hvorvidt man kan designe sig heldig. En af de mange fascinerende ting ved Henrik er, at han har opbygget et system for sig selv for konstant at udvikle sig og blive bedre inden for otte felter. Han kalder systemet 8+1.

Du kan ikke være bedst til alt

Henriks metode er en mental model, der indeholder otte bokse. Det unikke ved otte er, at der ikke kun er en ting at være god til. På den måde er man indforstået med, at man ikke er bedst inden for alle otte felter.
Henrik forklarer sit system således:
“Jeg bliver ikke den bedste atlet eller entreprenør. Jeg håber, jeg bliver rigtig god til alle tingene. Det er mit succeskriterie at skyde over målet på tværs af kategorierne i stedet for kun at være fx den rigeste eller hurtigste.”
Inden for de sidste fem-ti år har Henrik omdefineret sine succeskriterier. Hans definition af succes er i dag at være en god far, en god mand, en god ven, en god deltager af samfundet, en god chef, etc. Med den metode skal man tage sig til takke med, at man ikke bliver den bedste til nogen af tingene.

Hav altid en notesbog i lommen

Henrik kom frem til sit 8+1-system ved helt lavpraktisk at have en notesbog i lommen altid.
“Jeg har en notesbog, jeg vader rundt med. Jeg prøver ikke at holde tanker i hovedet og stresse over dem og ende med at blive overvældet. De fleste ting i mit hoved ender i min notesbog. Den er ikke specielt lang. Der er ca. 30 sider. Når jeg når til slutningen, ser jeg den igennem og skriver en opsummering af alt i bogen på næste notesbog. På den måde tager jeg altid kun ting med, som jeg synes er vigtigt.

De otte mentale bokse

8+1 opstod, fordi det gik op for Henrik, at han altid arbejdede med de otte bokse. De vigtigste otte ting er som følger:
  1. Tag affære (Sørg for at tjene penge. Hvis du er bekymret for økonomi, tager du dårlige beslutninger)
  2. Invester (Se på, hvordan du kan lave ting, der bliver forbundet over tid og eksponentielt bliver mere værd)
  3. Hjælp (Overvej, hvordan du hjælper sager, folk, samfund)
  4. Sundhed (tænk over, hvordan du sørger for, at krop og hoved kan følge med)
  5. Lær (Find ud af, hvad du er god til, og hvad dit output er – det, der kommer nemt til dig, som er svært for andre)
  6. Familie (sørg for at være en god forælder og ægtefælle)
  7. Forhold (hav et forhold til folk, du aspirerer til at være sammen med
  8. Selvkærlighed (vær god ved dig selv. Spis en is eller gå en tur i skoven, hvis det er vigtigt for dig
+1: Tænk på de otte bokse

Boksene i praksis

En gang om ugen ser Henrik på de otte bokse og finder nye metoder til, hvordan han kan blive bedre til en af boksene.
“Hvordan kan jeg godt lide at lege med min dreng? Normalt sidder han og leger. Hvis jeg synes, det er kedeligt, tager jeg min telefon frem. Så lægger han mærke til det, og jeg får dårlig samvittighed. Så har vi misbrugt en time. Han er irriteret. Jeg har dårlig samvittighed. Hvordan kan vi bruge den time bedre? Måske spillede jeg bordtennis, da jeg var lille. Jeg køber et net og sætter på spisebordet, og så spiller vi bordtennis. Nu har vi en ting, der fungerer for os begge.”
Det er ikke den ene ting, der gør forskellen, men når du har opbygget en database med fx 30 ting, bliver du bedre til at bruge tid med dine børn, til at tjene penge, til at hjælpe eller til det, du er god til.
8+1-systemet er Henriks metode til at skabe mere meningsfuldhed i livet.
Lyt til resten af samtalen med Henrik lige her. Du kan også abonnere på podcasten, så du ikke går glip af fremtidige afsnit.
Tak, fordi du læser med.
0 replies

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.